Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šumperští hokejisté se nazývají "Draky" už dvacet let

26. 8. 2016

nepojmenovany-1.jpgKdyž se v roce 1996 začalo v Šumperku rodit poprvé v historii klubu profesionální mužstvo, začalo pro něj vedení klubu hledat nový název. Tehdejší jméno HC Šumperk totiž bylo již dost nemoderní a v názvech hokejových klubů se stále častěji začaly objevovat zvířecí názvy. V té době mělo vedení klubu na stole dvě varianty - Čerti nebo Papíroví Draci. 

logo1996.jpg

Původní logo HC Papíroví Draci Šumperk z roku 1996

 

Nakonec tuto soutěž vyhráli právě Papíroví Draci. I když se ještě spekulovalo, zda se bude název psát česky, či anglicky. Protože je však šumperský klub český, byla druhá verze smetena ze stolu. Logo Papírových Draků vytvořil známý šumperský grafik Tomáš Wurst. Přitom původně vedení klubu zamýšlelo pro logo klasického papírového draka, který se na podzim pouští po polích a lukách. Panu Wurstovi se ovšem tato myšlenka příliš nezamlouvala a vytvořil tak velmi populární postavičku dráčka Soptíka, kterého původně vytvořil pro potřeby hasičů. Ti však logo zavrhli a místo ohně šlehajícího z tlamy, mu byla do ruky přikreslena brankářská hůl a logo bylo na světě. 

 

logo2016original.png

Nové logo Draků

 

Šumperští hokejisté tak brázdí ledová kolbiště s drakem na prsou již 20 let. Letos ovšem vedení klubu oznámilo změnu klubového loga. "Základní myšlenka byla taková, aby hodného draka, kterého se soupeři příliš nebojí, nahradil jeho syn - nástupce, před kterým bude mít soupeř daleko více respektu.", píše oficiální klubový web Draků. Autorem současného loga je Josef Procházka ze Znojma.

 

19961997.jpg

První dresy s "Drakem" z roku 1996

 

Staré logo dráčka Soptíka ovšem ze světa nezmizí. Logo nadále používají další dva hokejové subjekty ve městě, HK Hokej Šumperk 2003 a HK Mladí Draci Šumperk. 

Po patnácti letech se do názvu klubu vrací slovo "Draci". Naposledy tomu bylo v sezóně 2001/02, kdy se klub v polovině sezóny stěhoval do Hradce Králové. Tehdy byl název klubu "HC Šumperští Draci" a od letošní sezóny nese jméno "Draci Šumperk".

 

GALERII LOG ŠUMPERSKÉHO HOKEJE NALEZNETE ZDE

GALERII DRESŮ NALEZNETE ZDE

PŘEHLED NÁZVŮ KLUBU NALEZNETE ZDE

 

Autor: Martin Skokan