Jdi na obsah Jdi na menu
 


Společnost HOKEJ ŠUMPERK 2003 slaví 10 let

30. 6. 2013

10-let-hokej-sumperk.jpgPřed deseti lety, v červenci 2003, byla založena společnost HOKEJ ŠUMPERK 2003 a po rok a půl trvající nucené pauze se Šumperk opět zapsal na hokejovou mapu. Během této dekády se šumperský hokej prodral z bojů v krajském přeboru až ke stabilizaci v první lize. 


Vše začalo již dříve. A to na přelomu let 2001 a 2002. Prvoligová licence byla v polovině sezóny prodána do Hradce Králové a město tak přichází o hokej. Již počátkem července 2003 však v místním tisku vychází článek, který informoval o podání přihlášky do krajského přeboru zlínského kraje. 

„Přihlášku jsme zaslali do krajského přeboru. V minulém týdnu nám přišlo rozlosování, začínáme 7. října proti Uherskému Brodu,“ prozradil funkcionář a trenér mládežnických celků Petr Rutar. „Ve čtyřkolové soutěži je osm družstev převážně z jižní Moravy. Nejúspěšnější týmy si to rozdají v play-off,“ dodal další informace člen šumperského vedení. Podle něj to nebude žádná sranda. „Hrát se bude i dvakrát týdně. A to není na amatérské úrovni jenom tak. Musíte být na sezonu dobře nachystáni,“ upozorňuje. 
Kádr Šumperka se nebude tvořit lehce, vlastních odchovanců, kteří by připadali v úvahu, zatím není dostatek. Nově vznikající tým by se měl poprvé sejít koncem července, kdy zahájí přípravu na ledě. Tréninkové dávky bude polykat pod vedením Jaroslava Pešky. „Mančaft se tvoří za pochodu. Ale věříme, že to nějak poskládáme,“ tvrdí optimisticky Petr Rutar.
Moravský sever - 8.7.2003


Své první mistrovské utkání proti Uherskému Brodu (7:3) odehráli Draci 7. října 2003 před slušnou návštěvou 1200 diváků. Draci krajský přebor po zásluze vyhráli, ovšem v kvalifikaci o druhou ligu jim stopku vystavil celek Velkého Meziříčí, který v domácím prostředí velmi těžil ze znalosti záludností svého malého kluziště.

Ligová soutěž se ale do Šumperka přece jen vrátila, protože vedení klubu převedlo druholigovou licenci z Frýdku-Místku. Velkým historickým milníkem byl příchod Ing. Vladimíra Velčovského a Radka Kučery v roce 2006, kteří ve vedení klubu vystřídali zakladatele společnosti Marka Řoutila. Z průměrného druholigového mužstva se během jedné sezóny stal postrach všech soupeřů a na konci sezóny se Šumperk mohl radovat s postupu do první ligy, který vybojoval na ledě Hodonína. Bohužel se první ligu nepodařilo ani na druhý pokus (2007/08 a 2009/10) udržet. V další sezóně, která dostala přívlastek "Sezóna snů", šumperské mužstvo neprohrálo za celou sezónu jediný domácí zápas a po zásluze opět (již potřetí za 5 let) postoupilo do první ligy, kterou hraje dosud.


V DALŠÍCH TÝDNECH A MĚSÍCÍCH BUDOU NA NAŠICH STRÁNKÁCH VYCHÁZET DALŠÍ ČLÁNKY A ROZHOVORY, TÝKAJÍCÍ SE POSLEDNÍ DEKÁDY HISTORIE ŠUMPERSKÉHO HOKEJE