Jdi na obsah Jdi na menu
 


Před pětačtyřiceti lety byl slavnostně otevřen zimní stadion v Šumperku

18. 9. 2014

Dne 19. září 1969 byl na místě původního otevřeného kluziště otevřen brusu nový krytý stadión. Stavba tohoto sportoviště trvala po tři roky, přilehlý hotel Sport byl otevřen v roce 1972. Dosud nejvyšší návštěvu zažil zimní stadión v roce 1974, když na utkání rezervních mužstev Československa a SSSR dorazilo neuvěřitených 5800 diváků. Zde jsme pro vás připravili dva přepisy článků z tehdejších médií. První z nich přibližuje detaily ze stavby budoucího stadiónu z roku 1967, druhý popisuje slavnostní otevření v roce 1969.

1999.jpg

Vyprodaný zimní stadion v roce 1999

 

PŘEPIS Z ROKU 1967

Čím více se blíží příchod jara a s ním nástup do dalších stavebních prací v našem městě, tím více se soustřeďuje zájem občanů města k jednotlivým akcím, které budou v letošním roce uskutečněny.

Přes to, že MěstNV informoval prostřednictvím svých poslanců a besed s voliči v jednotlivých volebních obvodech občany o veškerých akcích, které jsou v letošním plánu, bude dobře, když si o nejdůležitější z nich řekneme několik slov. Jde o zimní stadion, budovaný v akci "Z".

Více jak deset let usilovalo město o stavbu zimního stadionu, jako důležitého a potřebného sportovního zařízení v Šumperku. Teprve rok 1966 byl definitivním mezníkem při zajišťování uvedené akce. V tomto roce bylo s konečnou platností rozhodnuto, vybudovat v okresním městě umělou ledovou plochu a tak vyhovět širokému zájmu veřejnosti. MěstNV zařadil do svého plánu tuto akci s tím, že měla být zajištěna projektová dokumentace, vybráno místo a vytvořeny veškeré předpoklady k tomu, aby akce mohla být úspěšně nejen zahájena, ale i dokončena. Skončilo mnohaleté jednání o výstavbě zimního stadionu v Šumperku. Občané Šumperka, hlavně mládež, ale i milovníci hokeje se dočkají vytouženého sportovního areálu.

Stavba je rozdělena do tří etap: výstavba umělé lední plochy, její zastřešení a závěrem vybudování provozní a sportovní budovy. V současné době zajišťuje MěstNV I. etapu stavby zimního stadionu. Výstavba je plánována na léta 1967 a 1968 a vyžádá si nákladu 3,630.000 Kčs. Práce budou zahájeny v jarních měsících letošního roku. Kapacita stadionu bude 4.000 diváků s možností případného rozšíření pro 5.000 diváků. Hrací plocha 30 x 60 m odpovídá rozměrům státní i mezinárodní normy. Tribuny budou umístěny ze dvou stran. V případě potřeby bude možné zajistit vybudování tribuny i na třetí straně. Zatím se v tomto prostoru počítá s menším kluzištěm o rozměrech 10 x 30 m. Vstup na tribuny jest řešen čtyřmi vchody. Odchod návštěvníků bude zajišťovat šest východů. Strojovna bude umístěna mimo objekt, takže nebude vadit ani provozu ani celkovému vzhledu stavby. Příchod na stadión je řešen novým vchodem ze směru od objektu státního statku, kde bude též vybudováno parkoviště. Vlastní umístění zimního stadionu je na Tyršově stadionu v místech býv. přírodního kluziště.

Vzhledem k tomu, že je ze strany našich občanů o tuto akci nebývalý zájem, organizuje k tomu účelu zvlášť vytvořená komise akci takto: ode dne zahájení budou na staveništi organizovány práce tak, že v dopoledních hodinách budou pracovat zejména pracující ze závodů, úřadů, ústavů a škol, v odpoledních hodinách pak pracující z jednotlivých volebních obvodů. Půjde-li výstavba a pomoc našich občanů plynule, bude možné již ve IV. čtvrtletí 1968 zahájit zkušební provoz.

Komise pro výstavbu zimního stadionu

(Kulturní život Šumperka, 1967)

 

 

zimak2001.jpg

Zimní stadion v roce 2001

 


PŘEPIS Z ROKU 1969

SPORTOVNÍ HALA V ŠUMPERKU ZAHÁJILA SVOU PRVNÍ SEZÓNU

A to zahájení nechtělo odbýt jen jedním programem. V pátek 19. září v 16 hodin promluvil zástupce MěstNV a předal čestná uznání četným brigádníkům, bez jejichž pomoci by tato krásná krytá hala v Šumperku nikdy nebyla vytvořena. Vlastní sportovní program začal v 17 hodin, kdy na ledovou plochu vstoupili první hokejisté – ze čtyř pozvaných druholigových oddílů: Spartaku Hradec Králové, Dukly Havířov, Slezanu Opava a Spartaku Vsetín. Po rozlosování začalo první utkání turnaje „O pohár města Šumperka“. Ve 20 hodin večer turnaj pokračoval druhým utkáním. V sobotu 20. září v 10 hodin dopoledne začalo třetí utkání a odpoledne v 15 hodin bylo sehráno závěrečné finálové utkání. Mezi třetinami vystoupily krasobruslařky TJ Stadión Brno. Večer ve 20 hodin se pobavili diváci se sportovci na společném večírku v závodním klubu ČSD dílen.

Na neděli 21. září připravila sportovní hala další hodnotný program – exhibiční vystoupení krasobruslařů TJ Stadión Brno. Ve volných jízdách vystoupili nejlepší závodníci tohoto oddílu (dnes prakticky i nejlepší závodníci republiky), jednotlivci, spotovní dvojice i taneční páry. Od neděle 21. září byla sportovní hala otevřena i pro bruslící veřejnost. V neděli se bruslilo dopoledne od 9 do 12 hodin, od pondělí 22. září pravidelně odpoledne od 14 do 17 hodin, v dopoledních hodinách budou mít možnost přijít školy.

Z dalších plánovaných akcí první sezóny naší sportovní haly vzbudí jistě pozornost utkání šumperské Lokomotivy se Spartou Praha, která se v Šumperku zastaví cestou do Havířova, a počátkem října přijede druholigové švýcarské mužstvo, které bude hrát s Lokomotivou Šumperk. Jedná se také s Brnem, které by pravděpodobně hrálo s výběrem okresu Šumperk, a dále o další vystoupení krasobruslařů. O všech těchto akcích budeme své čtenáře pravidelně informovat.

(Kulturní život Šumperka – 1969)

 

Současný stav hotelu Sport

 

p1140389.jpg

p1140390.jpg

p1140391.jpg

 

Současný stav zimního stadionu

p1140392.jpg

p1140394.jpg

p1140395.jpg

p1140396.jpg

p1140397.jpg

 

Autor: Martin Skokan