Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papíroví Draci před patnácti lety přežili klinickou smrt

23. 9. 2014

logo1996.jpgHokejisté Šumperka v dubnu 1999 vybojovali po čtvrtstoletí pro město opět první hokejovou ligu. Nechybělo ale mnoho a hokejové šílenství se málem proměnilo v pláč a zmizení klubu z hokejové mapy. 

 
Psalo se datum 6. dubna 1999 a tisíce fanoušků spolu s hráči slavili u radnice vytoužený postup do druhé nejvyšší soutěže. Všechno se zdálo růžové, ovšem již v květnu se začalo mluvit o finančních problémech v klubu. Situace vygradovala na podzim, těsně po začátku mistrovských bojů.
 
Co se vlastně stalo? Hlavní sponzor a většinový vlastník klubu MORPA oznámil, že již nemůže do hokeje dávat 3,5 milionu korun jako tomu bylo doposud. Navíc zastupitelé neschválili vstup města do nové společnosti, která měla hokej řídit.
 
O řešení se poté pokusila firma Conto Group podnikatele Vratislava Kutala (údajně chtěla hokej podporovat šesti miliony korun, což byla polovina rozpočtu), která měla spolu s městem Šumperk, utvořit novou akciovou společnost. Ovšem i tuto možnost smetlo vedení města ze stolu. Podle Vratislava Kutala se zastupitelé ani nesnažili diskutovat o podmínkách či 
možných variantách řešení krizové situace.
 
Hned následující domácí utkání s Duklou Jihlava (25.9.1999) se za zvýšeného dohledu policie stalo demonstrací za zachování hokeje v Šumperku. 3600 diváků vítalo své hráče na ledě popěvkem "Šumperk ligu žádá, Šumperk ligu potřebuje, Šumperk ligu musí mít!!!". Navíc během hokejového utkání a během podpisové akce na Točáku se podařilo v extrémně krátké době nashromáždit tři a půl tisíce podpisů na petici, která byla poté doručena zastupitelstvu.
 
I když Papíroví Draci prohráli 1:4, fanoušci po utkání zůstali v hledišti a půl hodiny skandovali. Již převlečení hráči se po návratu na ledovou plochu dočkali ohromných ovací. Poté před fanoušky předstoupil starosta města Petr Krill, jehož projev byl v zaplněné hale téměř nesrozumitelný.
 
Fanoušci dále ještě zorganizovali demonstraci před šumperskou radnicí, kde se jich sešlo několik stovek. Navíc některým zastupitelům se moc nezamlouval letáček "Důležitá výzva" a především zveřejnění jmen zastupitelů, kteří nezvedli ruku pro hokej. Tyto letáčky byly několik dnů k vidění na vývěsce fanclubu na Točáku. Někteří ze zastupitelů potom museli snášet výhrůžky smrtí a anonymní telefonáty. Své by o tom mohl povídat především radní Miroslav Mitrofan, který byl pro hokejové příznivce nepřítelem číslo jedna. 
 
Radnice nakonec po týdnu ustoupila tlaku a vstoupila do nově vzniklé společnosti, přičemž MORPA na ní převedla veškerý majetkový podíl v klubu. Město se navíc zasadilo dotovat hokej další částkou ve výši deseti procent z celkových finančních darů od sponzorů. 
 
Situace však byla v šumperském hokeji divoká až do konce sezóny. Nejdříve byl ze své funkce odvolán prezident klubu Štodt a trenér Sršeň. Ten využil zmatků a do Prostějova si s sebou odvedl miláčka tribun Petra Šakarova, za kterého vedení klubu nezaplatilo pohledávku. Dalším zajímavým faktem je, že za sezónu 1999/00 se na střídačce vystřídalo šest hlavních trenérů. Na přelomu roku se stal hlavním sponzorem pivovar HOLBA Hanušovice a klub tak nově nesl název HC HOLBA Draci Šumperk, který skončil na beznadějně posledním místě a prvoligovou příslušnost si zachoval až v baráži. Bohužel v sezóně 2001/02 se již nepodařilo hokej ve městě udržet a klub se musel nuceně stěhovat do Hradce Králové.
 

petice.jpg

Petice, na kterou se podařilo nashromáždit 3500 podpisů

 

 dulezita-vyzva.jpg

Kontroverzní letáček Důležitá výzva

 

 

img_20140707_0007.jpg

Demonstrace za zachování hokeje před šumperskou radnicí

 

 

img_20140707_0006.jpg

Fanoušci Papírových Draků sbírají na Točáku podpisy na petici

 

 

img_20140707_0004.jpg

Vývěska Fan Clubu na Točáku s letáčkem "Důležitá výzva"

 

 

loga1999.jpg

Se změnou hlavního sponzora se v průběhu sezóny změnil název klubu i logo...

 

1999.jpg 

...a také dresy

 
 
 
Související články: