Jdi na obsah Jdi na menu
 


MALÁ ŠUMPERSKÁ STOPA V JAROSLAVLSKÉ TRAGÉDII

7. 9. 2012

jaroslavl.logo.jpgPrávě dnes uplynul přesně rok od chvíle, kdy se při startu z letiště v ruské Jaroslavli zřítilo letadlo s hokejisty tamního Lokomotivu, na jehož palubě zahynuli také čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. O této strašné tragédii, jejich okolnostech, následcích, pozůstalých a podobně, bylo napsáno již mnoho. V tomto článku se budu snažit zavzpomínat na doby vzdálenější i ty nedávno minulé. Na doby kdy se šumperští hokejisté střetli s jedním z nejlepších hokejových klubů v Evropě a s úřadujícím mistrem Ruska Torpedem Jaroslavl, nebo na setkání tří zesnulých českých hokejistů se šumperskými Draky.

 
 
PAPÍROVÍ DRACI VERSUS TORPEDO JAROSLAVL
 
Dnes se to zdá jako sci-fi, ale 13. srpna roku 1997 se na šumperském Tyršově stadionu opravdu střetli druholigoví Papíroví Draci s úřadujícím mistrem ruské Superligy. Torpedo (od roku 2000 nese název Lokomotiv) totiž mělo v České republice soustředění a zavítalo také do podhůří Jeseníků. Ještě v první třetině dokázali Draci držet s ruským obrem krok a po dvaceti minutách byl stav pouze 0:1. V dalším průběhu utkání se však ukázala vyspělost ruského týmu, který domácí borce smetl z ledu. Utkání, kterému přihlíželo asi 700 diváků, vyhráli hosté drtivě 0:7. Největší hvězdou Jaroslavle byl ruský reprezentační gólman Jegor Podomatskyj.
 
HC Papíroví Draci Šumperk - Torpedo Jaroslavl 0:7 (0:1, 0:2, 0:4)
 
Sestava Šumperka: Miklenda (30. Frýbort) - Zabloudil, Hruban, Baďouček, Havlíček, Lorenc, Hroch, Cáb - Vodák, Jenáček, Plhal, Mach, Kučera, Kormunda, Ševčík, Klepsa, Muselík, Vyhlídal, Giesl, Bařica. Trenéři: Setikovský a Rutar.
 
 
JAN MAREK V BARÁŽI PROTI DRAKŮM

jan-marek-vajgar.jpg

 
V té době třinecký útočník se šumperským hokejistům postavil pouze v jednom jediném utkání, ve kterém reprezentoval svůj "rodný" Vajgar Jindřichův Hradec. Stalo se tomu 1.dubna 2000 ve velice nervózním utkání 2. kola baráže o první ligu, ve kterém se jiskřilo jak na ledě, tak i mezi fanoušky obou táborů. V tomto důležitém utkání o prvoligovou příslušnost branka nepadla a Jan Marek ho pro vážné zranění ani nedohrál.

 
SHC Vajgar Jindřichův Hradec - HC HOLBA Draci Šumperk 0:0
 
Sestava Šumperka: Hamrla - Kudělka, Lorenc, Spitzer, Pazdera, Pozník, Vyskočil - Nohejl, Jenáček, Vozdecký, Duba, Zadražil, Šesták, Vodák, Kučera, Kormunda, Martinák. Trenéři: Klacl a Setikovský
                                                                               
 
 
EXHIBICE DĚTSKÉHO KLÍČE S KARLEM RACHŮNKEM
 
Karla Rachůnka mohli šumperští fanoušci vidět na Tyršově stadionu vcelku nedávno - na hokejové exhibici pro organizaci Dětský klíč dne 5. srpna 2006. V utkání, které zorganizoval Dušan Bařica, padlo osmnáct branek a kromě charity v něm šlo hlavně o to, co nejlépe se bavit a vidět na živo hvězdy světového i šumperského hokeje. Karel Rachůnek v tomto utkání zaznamenal jednu branku a dvě asistence.
 
Hokej Šumperk 2003 - Dětský Klíč 9:9
 
Branky Šumperka: Cabaník 3, Novosad, Güttler, Martinka, Jurča, Čížek, Pekr
 
Branky Dětského klíče: M. Erat 2, Bařica 2, Boháč, Duba, Čajánek, Šesták, K. Rachůnek
 
Sestava Šumperka: Tihlář (30. Piterka) - Güttler, Holík, Ondráček, Osina, Hajas - Antonovič, Budina, Cabaník, Čížek, Kočara, Kulhaj, Martinka, Novosad, Stejskal, Šašek, Pekr
 
Sestava Dětského klíče: Nešťák (21. Nimmerrichter) - K. Rachůnek, Krajíček, J. Kindl - Dopita, Balaštík, M. Erat, Čajánek, Jenáček, Kučera, Kormunda, Boháč, Duba, Šesták, Bařica
detsky-klic2.jpg

 

 
HAVLÍČKOBRODSKÁ ROZLUČKA S JOSEFEM VAŠÍČKEM
 
Tuhle událost mají ještě všichni zúčastnění hráči i fanoušci v živé paměti. Ve středu 14. září 2011 Draci zajížděli k prvnímu utkání nového ročníku do havlíčkobrodské Kotliny. Přesně týden po tragickém neštěstí na letišti v Jaroslavli. Proto se tohle utkání stalo rozlučkou s tragicky zesnulými hokejisty a hlavně s místním rodákem a odchovancem Josefem Vašíčkem. Zcela zaplněná hala sledovala ceremoniál, při kterém kapitáni obou mužstev položili za znění písně "Říkal si Hurikán" věnce do středového kruhu k jeho podobizně. Během písně i následné minuty ticha oba tábory fanoušků rozvinuli v mráz běhající atmosféře mohutné transparenty. Utkání vyhráli domácí, zdrcujícím poměrem 7:0.
 
HC Rebel Havlíčkův Brod – Salith Šumperk 7:0
 
Sestava Šumperka: Štůrala - Křetinský, Holík, Ondráček, T. Drtil, Novotný, Sedlák, Tesařík - Brunec, Skoumal, Meluzín, Hulva, Cink, Matějka, Červenka, Vrána, Velecký

vasicek.svicky.jpg

 Autor: Martin Skokan