Jdi na obsah Jdi na menu
 


1995 - 2003 Počátek novodobé éry

24. 9. 2012

SEZÓNA 1995/96

Zlom v dění v klubu nastal v roce 1995. Jarní valná hromada a volba nového představenstva klubu dala Šumperku nový impuls. Nabídka HC Jaroměře na převod druholigové licence byla akceptována a tak město začalo žít hokejem. Při premiéře byl stanoven jako výkonnostní cíl nesestoupit, jenže HC Šumperk šokoval nejen domácí hokejovou veřejnost, ale i soupeře a dal o sobě poprvé vědět. Klub v soutěži plné kvalitních mužstev završil soutěž pátým místem odklopený ambiciózními celky, z nichž většinu nechal i za sebou.

Již příprava přinesla vlnu optimismu, Šumperk například naděloval doma s Uničovem (11:0), dokázala zvítězit v Uherském Hradišti (7:4) a získal i prvenství na přípravném turnaji ve Šternberku, kde sice prohrál s rýmem z Rosic, ale ostatní soupeře přehrál. Závěr přípravy ale klub nezvládl, neuspěl v Kroměříži (1:5) a dokonce ani doma s Krnovem (0:3).

Sezóna ale vyšla na výbornou. V 16-ti členné soutěži tým obsadil zmiňované páté místo s poměrem skóre 120:86 a se 37 body na svém kontě. Daleko tak unikl bojům o záchranu a mohl se chystat na následující sezónu. Osu klubu tehdy vytvořili hráči, z nichž někteří se v Šumperku na několik let usadili - Jaroslav Miklenda v brance, skvělá obrana - Pavel Urban a nestor šumperského hokeje Miroslav Cáb, a hlavně excelentní útok, ve kterém se poprvé začal projevovat pozdější reprezentant Martin Jenáček. Šumperk tak měl sestaven výborný hráčský základ do příštích sezón.

 

Související odkazy

1995/96


 

SEZÓNA 1996/97

Se snahou navázat na loňský úspěch vstoupili hokejisté, již pod novým názvem HC Papíroví Draci Šumperk, do nového ročníku. Tým zůstal v základu nezměněn. Žlutomodrý dres i nadále oblékali Jenáček, Bařica či Kučera, změna se ale konala na postu brankáře. Klub opustili Nečas i Miklenda a nahradili je Michal Sedláček, Robert Plánička a Roman Vrňata. Kapitánem byl zvolen Aleš Koutný, který svůj tým dovedl k dalšímu velkému úspěchu.

I tentokrát klub odehrál přípravu bohatou na utkání, včetně turnaje ve Šternberku. Narozdíl od loňské sezóny si již dokázal poradit s Kroměříží - dokonce vysokou výhrou 10:2. Na zmiňovaném turnaji poté klub narazil i na ruský kvalitní tým Čeljabinsku a po boji prohrál 3:1. Zápas od zápasu ale šla forma vzhůru, následně klub remizoval s Rosicemi a v závěru mezinárodní akce přehrál Šternberk 3:2 a Kroměříž opět vysoko 8:2.

Na diváky poté čekala pravděpodobně nejkvalitnější druholigová sezóna v historii. A Šumperk v ní nehrál druhořadou roli. Po skvělých bojích v základní části, například nezapomenutelných duelech se Znojmem, kdy Papíroví Draci dokonce dokázali zvítězit před vyprodaným znojemským stadiónem za fantastické atmosféry 2:1 (doma poté prohráli 1:5 opět v neuvěřitelném nádherném zájmu tribun podpořeném téměř 500 diváky ze Znojma), skončil Šumperk třetí a postoupil do play-off. Hned v prvním kole jeho pouť ukončil tým z Chomutova. Po domácí výhře 3:1 přišla prohra na zimním stadiónu soupeře 5:1 a to znamenalo vyřazení. Přesto tento ročník byl jedním z nejúspěšnějším v historii šumperského hokeje. V dalších bojích play-off prošlo Znojmo i Třebíč prvním kolem bez inkasované branky, drama se konalo v souboji Mladá Boleslav - Poruba, kde se v rozhodujícím duelu rozhodovalo až v nájezdech - slavila nakonec Mladá Boleslav. Jenže ve finále druhé ligy uspěl opět dvojblok Znojmo - Třebíč. V následné baráži o první ligu taktéž toto duo nezaváhalo. Znojmo porazilo Sokolov jasně 4:0 na zápasy a stejným poměrem nám nového soupeře do druhé ligy poslala Třebíč - přehrála Karvinou. Oba moravské celky v celém play-off neztratili jediný zápas!

 

Související odkazy

1996/97

 

1997.jpg

13.3.1997 HC Papíroví Draci Šumperk - KLH Chomutov 3:1


 

SEZÓNA 1997/98

Sezónu od sezóny Draci zlepšovali své výsledky a i ročník 1997/98 nevybočil z řady. Zemětřesení se konalo opět na postu brankáře, do Šumperku se vrátil Jarda Miklenda, s ním vytvořil brankářskou dvojici Pavel Kněžický. Obranu vyztužil Marek Lorenc, přišel i zkušený Václav Baďouček a k již obávaným útočníkům se připojili Pavel Kormunda a Jakub Šesták. K týmu přišel jako trenér Jindřich Setikovský a mohlo dojít opět k útoku na přední místa v soutěži. A stalo se!

Samotná základní část Drakům vyšla fantasticky. Celek doma ani jednou neprohrál, což bylo podpořeno skvělou hrou zvláště v závěrečných třetinách, kdy klub za celou sezónu před vlastním publikem neinkasoval. Pojem „vlastní publikum" ovšem také ztratilo na významu. Za zápasy na soupeřových stadionech jezdily pravidelně desítky fanoušků, kteří vytvářeli domácí atmosféru. Během základní části byl klub ještě doplněn posilami a zvláště Radek Klauda měl ke konci sezóny sehrát velmi důležitou roli. Po skvělých výkonech Šumperk suverénně vyhrál základní část a město se těšilo na play-off.

Na základě pavouka jsme v prvním kole narazili na třetí celek skupiny A soutěže - Děčín. Po vítězství 4:1 venku stačila domácí remíza 2:2. Ve finále tak Papírové Draky čekala Mladá Boleslav - tým s ambicemi na postup, který přehrál v semifinále Frýdek-Místek. V prvním utkání venku Šumperk podlehl soupeři 1:2 a tak odveta slibovala dramatickou podívanou. A to zvláště když Draci stejným poměrem vyhráli utkání v normální hrací době. Následovalo prodloužení, které celý stadion „protrpěl" až do šesté minuty hry. To si dojel pro přihrávku Radek Klauda a trefil přesně. Šumperská euforie rostla a celé město se těšilo na baráž. Los ale určil Drakům těžšího z dvojice celků z první ligy. HC Prostějov bojoval o záchranu v první lize do posledních kol, přesto nakonec musel do baráže. Již v prvním utkání dal o sobě vědět Petr Šakarov, doslovně osudový muž šumperského hokeje. V odvetě ale Draci uspěli, v prodloužení rozhodli o svém vítězství a série se přesunula do Šumperku za stavu 1:1 na zápasy. Fantastické publikum zaplnilo halu již čtyři hodiny před utkáním, ale přesto nepomohlo k vítězství. Chléb se lámal ve čtvrtém utkání série. Draci si to o vítězství rozdali s Prostějovem až na nájezdy, ale štěstí se přiklonilo na stranu Prostějova a o osudu série bylo téměř rozhodnuto. Poslední krok za záchranou Hanáci uskutečnili před domácím publikem - přehráli Šumperk 6:3 a v sérii celkem 4:1.

 

Související odkazy

1997/98

 

s_mbl_220398_03.jpg

22.3.1998 HC Papíroví Draci Šumperk - AŠ Mladá Boleslav 3:1p

 

SEZÓNA 1998/99

Po letní přestávce se začalo proslýchat, že letos mají Draci poslední šanci na postup, jinak sponzoři dají ruce pryč od hokeje. Tomu odpovídalo i sestavení kádru. Konala se opět změna na postu brankáře - k týmu došel Marek Mastič, gólman, jenž se stal jedničkou týmu a hvězdou ligy. Do obrany přišel Karel Tureček a Michal Vašíček, do útoku Petr Šakarov, Marek Harazim a Milan Ministr, k týmu se v průběhu sezóny připojili i další dva skvělí útočníci - Pavel Handl a zvláště Pavel Zdráhal.

Přesto úvod sezóny neodehrál Šumperk dle předpokladů. Tým utrpěl několik zbytečných proher a šumperští fanoušci začínali být poněkud nespokojení s výsledky klubu. Ale zlom nakonec přišel. Následovala série výher, podpořená výhrami 6:2 v Porubě či 5:1 v Novém Jičíne. To již Šumperk předběhl v tabulce i brněnské duo Ytong - Rondo a další kvalitní celek z Nového Jičína.

Úvodním soupeřem v cestě za postupem do první ligy byl celek HC ZVVZ Milevsko. První duel souboje se hrál na ledě našeho soupeře a po výhře 4:2 si Draci připravili dobrou pozici před odvetou. V ní Mastič inkasoval jen jednou (2:1) a vychytal postup. Posledním soupeřem před postupem do baráže byl Tábor. 4500 diváků v Táboře dohnalo domácí k vítězství 3:2 a Draci byli na pokraji vyřazení. Obavy z druhého utkání série bylo zahnáno vítězstvím 6:3 a v rozhodujícím duelu již šumperští hokejisté hladce ovládli ledovou plochu a po výhře 5:1 postoupili.

 V prolínací soutěži nás čekalo trio Kometa Brno, Havlíčkův Brod a Ustí nad Labem. Premiéra v Kotlině proti Rebelům vyšla skvěle. Téměř tisícovka šumperských fanoušků ovládlo stadión soupeře a mohlo sledovat utkání, v němž jsme přišli o vítězství až v závěrečné třetině. Přesto remíza 4:4 byla původně brána jako úspěch, v konečném hledisku se ale jednalo o ztrátu. Zlomové utkání se hrálo v Ústí. 6000 fanoušků zchladil v tamní aréně chvíli před koncem gólem Tureček a na konečných 3:1 poté do prázdné branky pečetil Zdráhal. Draci poté konečně zamířili i domů - a hned to odnesla slavná Kometa. Ministr hattrickem vystřílel výhru 4:1 a v dalším kole před přeplněným šumperských zimním stadiónem Draci „rozstříleli" Rebel Havlíčkův Brod 6:1. Poslední krok tak uskutečnili v duelu s Ústím. A oslavy mohly vypuknout - Draci zvítězili 5:3 a postoupili do první ligy. V posledním utkáním hraném z povinnosti Draci prohráli na Kometě divoko 10:6.

Související odkazy

1998/99

6.4.2014 HISTORIE ŠUMPERSKÉHO HOKEJE SPOUŠTÍ KANÁL YOUTUBE. PRVNÍM VIDEEM JE POSTUP DO 1. LIGY Z ROKU 1999

5.4.2014 Před patnácti lety postoupili Papíroví Draci do první ligy

 

 s_hbr_030499_06.jpg

3.4.1999 HC Papíroví Draci Šumperk - HC Rebel Havlíčkův Brod 6:1

 

 

SEZÓNA 1999/00

Město žilo hokejem. Premiéra v první lize se blížila. Zájezd fanoušků do Liberce byl již vyprodán, když se objevují špatné zprávy. Nejsou peníze. Šok, zděšení. Do boje opět vystupují fanoušci, bojují o hokej a záchrana se nakonec uskutečnila. Ale zpět k hokeji.

Úvodní utkání hrají Draci v Liberci a hned premiéra je vítězná. Kučera brankou v poslední třetině stanovil výsledek na konečných 4:3. Sestava oproti druhé lize se změnila jak jinak než na postu brankáře. Miklenda odešel již v průběhu minulé sezóny a Mastič po úspěšné sezóně opustil klub taky. Nahradit je měli Robert Hamrla a Radek Lukeš. I v obraně zůstalo málo stejného. Oporami měli být Petr Luštinec, Aleš Pazdera, Marek Lorenc a Pavel Urban, branky měli střílet Šakarov, Kučera, Jenáček, Bařica, Kormunda a jiní. Ale klub po letech vítězství zažil poprvé rok proher.

Po prvním vítězství v Liberci přišla další výhra v 7. kole s Vajgarem Jindřichův Hradec (8:3), následně remíza v Opavě (3:3) a domácí výprask, který Draci uštědřili Prostějovu v poměru 7:1. Další výhra se konala opět s HC Liberec, doma 3:2. Následující prohra 9:1 v Chomutově ale odstartovala sérii 16 utkání bez výhry (bilance 0-1-15). Pak přišlo nejvydařenější utkání roku - doma s Kadaní. Po dvou třetinách vedl soupeř 3:0, Draci ale fantasticky otočili na 5:3 a ukončili černou sérii. Nic již ale nezabránilo bojům v baráži, kam Šumperk spadl společně s Jindřichovým Hradcem a z druhé ligy postoupili do prolínací soutěže Ytong Brno a po roce opět Ústí nad Labem. Po vydařených utkáních zvláště v Brně s Ytongem a se stejným soupeřem a s Vajgarem Jindřichovým Hradcem doma se ligu podařilo zachránit. Sestoupil Vajgar a ligu vybojovalo Ústí nad Labem.

 

Související odkazy

1999/00

23.9.2014 Papíroví Draci před patnácti lety přežili klinickou smrt
 

s_jhr_070400_01.jpg

7.4.2000 HC HOLBA Draci Šumperk - SHC Vajgar Jindřichův Hradec 3:0

 

SEZÓNA 2000/01

HC Draci Šumperk vstupují po loňské záchraně do další sezóny. Hned na úvod se diváci těší na atraktivní duel v rámci Zepter Cupu proti Vítkovicím a hokejisté je nezklamali. Silný soupeř vyhrál na šumperském ledu až v prodloužení, kdy rozhodl zápas Martin Procházka. Hvězdou utkání se stal brankář Róbert Kompas, jenž vychytal skvělé vítkovické hráče. Jedinou branku Draků vstřelil Roman Kelner.

I přes tento výsledek Draci nevstupují do soutěže úspěšně. Následuje série nešťastných výsledků, přičemž první vítězství si Draci připisují až v osmém kole doma proti Ústí nad Labem. V úvodu sezóny oblékli šumperský dres z posil již zmiňovaný slovenský brankář Kompas, obránci Rejthar a další Slovák Chromčo, v útoku Živný, Metlička nebo Kelner.

Do přelomu obou kalendářních let ovšem nic nového pod sluncem - Šumperk opět obsadil v lize poslední místo a fanoušci se chystali na čtvrtou baráž v řadě. Ale nedočkali se. K radosti všech totiž po Novém roce následoval obrat k lepšímu. Ktýmu přišel Stanislav Barda, objevili se také nové posily a Draci šňůrou 14 utkání bez prohry v řadě utekli ze sestupových pozic. Konečné 11. místo je nejlepším umístěním v historii šumperského hokeje. V brance čaroval Pavel Nešťák, obranu posílil Lukáš Krajíček, Pavel Zubíček nebo Jaromír Bednárek, do útočných řad skvěle „zapadli" Josef Lang, Petr Zajgla, Marek Harazim, Martin Malkus, Tomáš Sýkora, David Nedorost a Radim Kucharczyk. Téměř kompletní obměna kádru tedy přinesla své ovoce a například skvělý zápas proti Chomutovu, suverénovi ročníku 2000/2001 první ligy, prokázal, že tento kádr má dostatečnou kvalitu - Šumperk vyhrál rozdílem třídy 8:3.

Fanoušci se těšili na následující sezónu a věřili, že Draci dokážou navázat na závěr tohoto ročníku.

 

Související odkazy

2000/01

s_ber_130900_05.jpg

20.9.2000 HC Draci Šumperk - SK Horácká Slavia Třebíč 0:0


 

SEZÓNA 2001/02

Smutek ovládl město. Na přelomu kalendářních roků, tedy v době kdy v předchozí sezóně začal Šumperk zářit v první lize, došlo k opačnému konci. Město přišlo o hokej. Po nepochopitelném jednání vedení, které nedokázalo včas dojednat patřičné náležitosti nutné k provozu hokeje, se licence stěhuje do Hradce Králové a ve městě zůstává pouze mládež.

Poslední utkání odehráli Draci doma proti jihlavské Dukle dne 19. prosince 2001. Téměř 2000 diváků se přišlo rozloučit s nejpopulárnějším sportem v okrese. Na chvíli si tak fanoušci museli nuceně odpočinout od hokeje.

 

Související články

2001/02

8.1.2017 Smutek v Šumperku. Před patnácti lety přišlo město o hokej

24.11.2016 Rarita v Šumperku. Před patnácti lety spolu za Draky nastupovali otec se synem

 

s_pro_151201_02.jpg

15.12.2001 HC Šumperští Draci - HC Prostějov 2:7

 

 

 

SEZÓNA 2002/03

I nadále je město bez hokeje seniorů. Klub podporuje pouze mládežnické kluby, které ale tradičně dosahují obrovských úspěchů. Fanoušci ještě stále na hokej nezapomněli a doufají, že se něco změní. A v následujícím roce i změnilo. Čest hokeje v Šumperku tak zachraňovali pouze odchovanci tohoto klubu, útočník Jiří Dopita, německý reprezentant Daniel Kunce a český mládežnický reprezentant - obrovský talent Jakub Kindl.