Jdi na obsah Jdi na menu
 


1966 - 1973 Z okresního přeboru do ligy

19. 11. 2012

 

Hokej se začíná hrát opět až od sezóny 1966/67 a výsledkem snahy hráčů i funkcionářů se stalo první místo v okresním přeboru. Bohužel se nově rodící mužstvo nepodařilo prokousat přes kvalifikaci do oblastního přeboru přes Duklu Opava a Jiskru Rýmařov. Z této trojice tehdy postoupila postoupila Opava a Šumperk skončil těsně před branami postupu. 

 

Ten se zdařil až o dvě sezóny později po dalších dvou triumfech v okresním přeboru. Rozjetá Lokomotiva Šumperk převálcovala v Olomouci mužstvo Valašského Meziříčí 10:1 a postoupila do oblastního přeboru. V následující sezóně si šumperští hokejisté vedli opět výtečně a dokázali zvítězit v jedné ze skupin soutěže, což znamenalo postup do bojů o divizní soutěž. V tomto klání porazili šumperští již v nové kryté hale celek Kroměříže. Nutno vzpomenout na rok 1970, kdy byl z Gottwaldova získán pro oddíl jako trenér pan Otto Mrlík. V této sezóně se taktéž začala v Šumperku hrát i divizní soutěž. Lokomotiva skončila na čtvrtém místě za celky MŽ Olomouc (vítěz divize) a duem Tatra Studénka a VŽKG „B". Na našich hráčích již byla poznat nepoměrně lepší fyzická zdatnost a také lepší bruslařské schopnosti a rychlost. 

O rok později již Šumperk triumfoval a stanul tak tváří v tvář bojům ve II. národní hokejové lize. I zde se projevila kvalita klubu podpořená soustavnou přípravou v kryté hale - Šumperk postoupil během pouhých čtyř let z okresního přeboru do ligy. Až do této soutěže pomohli klubu hráči, kteří pobírali hokejové zkušenosti od svých mladých let právě v Šumperku, přičemž první krůčky na ledové ploše absolvovali na okolních rybnících v Postřelmově, Rudě či Bohdíkově. Mezi největší tahouny mužstva patřili brankář Ladislav Fišer, obránci Blažek a Šebela a útočníci Fousek, Kobza, Suchomel a další. V ročníku 1972/73 se Šumperk utkával v mistrovských utkáních s takovými týmy jako TJ Vítkovice, TJ Gottwaldov, Ingstav Brno, Dynamo Jihlava či Slezan Opava nebo Dukla Hodonín. I přes tragický úvod sezóny (Šumperk si připsal první výhru až v druhé půli soutěže) se nakonec podařilo hokejistům soutěž udržet, čemuž pomohli i diváci, kterých se na utkání scházelo přes 3000. Kádr tvořený většinou z domácích odchovanců, který byl doplněn několika posilami z brněnských klubů Ingstav a Zetor (největší hvězdou byl sedminásobný  mistr Československa Ivo Winkler). 

Následně byla soutěž reorganizována a mužstvo bylo zařazeno do nově vzniklé 2. NHL.

 
Související odkazy

img_0005.jpg

6.2.1972 TJ Lokomotiva Pramet Šumperk - Sokol Poruba 4:4